Salman Rushdie is van beademing gehaald en kan weer spreken na tien messteken: “Aanvaller had dit dagenlang gepland”

Posted on

Een dag nadat auteur Salman Rushdie neergestoken werd in de Amerikaanse staat New York, is hij van de beademing gehaald en kan hij weer spreken. Dat bevestigt zijn literair agent Andrew Wylie aan Amerikaanse media. Het lijkt er ondertussen op dat de verdachte van de aanval, die alles ontkent, de dagen voor de feiten al ter plaatse was.

Rushdie werd vrijdag door een man neergestoken toen hij op het punt stond een lezing te houden in de Chautauqua Institution, in zijn thuisstaat New York. De 75-jarige schrijver werd overgebracht naar een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Volgens het Openbaar Ministerie liep de auteur drie steekwonden in de nek, vier steekwonden in de maag, een prikwond in het rechteroog, een prikwond in de borst en een snee in de rechterdij op. Wylie had eerder gezegd dat Rushdie zijn oog zou kunnen verliezen.

Volgens zijn literair agent is Rushdie van de beademing gehaald en kan hij weer praten. Er kon zelfs weer een grapje van af, postte de man op Twitter, al haalde hij die tweet later weer weg.

LEES OOK. Aanvaller Salman Rushdie in verdenking gesteld voor poging tot moord, hij pleit zelf onschuldig

De verdachte van de aanval, de 24-jarige Hadi Matar, werd meteen na de feiten door een aanwezige politieagent ingerekend. Hij heeft zaterdag onschuldig gepleit. Hij bevindt zich in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Chautauqua County. Vrijdag moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen. Over zijn motief bestaat nog geen duidelijkheid. Wel is bekend dat tegen Rushdie al in 1989 een fatwa, een soort terdoodveroordeling, werd uitgesproken door de Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini wegens zijn roman De duivelsverzen, omdat het boek godslasterlijk zou zijn.

Het lijkt er wel steeds meer op dat de verdachte zijn aanval gepland had. Meerdere mensen zeiden na de feiten hem de dagen voordien te zien rondlopen hebben aan het instituut waar de tragedie zich afspeelde. “Hij liep hier al een paar dagen rond”, zegt Martin Haskell, een arts uit Ohio die geholpen had bij de verzorging van de auteur in de aula, in Daily mail. De politie kon dat voorlopig niet bevestigen. De man had een ticket voor het evenement gekocht en had een vals identiteitsbewijs bij zich.

Zaterdag werd de man officieel in verdenking gesteld voor poging tot moord. De bevoegde autoriteiten bekijken of daar eventueel nog aanklachten moeten bijkomen.

“Geschokt en bedroefd”

“Jill (zijn echtgenote, red.) en ik waren geschokt en bedroefd toen we hoorden van de wrede aanval”, zegt de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring. “Samen met alle Amerikanen en mensen over de hele wereld bidden we voor zijn gezondheid en herstel.”

“Salman Rushdie – met zijn inzicht in de mensheid, met zijn ongeëvenaard gevoel voor verhalen, met zijn weigering om zich te laten intimideren of zich het zwijgen te laten opleggen – staat voor essentiële, universele idealen. Waarheid. Moed. Veerkracht. Het vermogen ideeën te delen zonder angst”, zegt president Biden. Hij noemt die idealen “de bouwstenen van elke vrije en open maatschappij” en “diepgewortelde Amerikaanse waarden”. In solidariteit met Rushdie en anderen die opkomen voor vrijheid van meningsuiting bevestigen president Biden en de First Lady naar eigen zegen hun toewijding aan die idealen.

Ook andere wereldleiders lieten hun afschuw voor de aanval verstaan. Zo tweette de Canadese premier Justin Trudeau: “Niemand mag worden bedreigd of geschaad op basis van wat hij heeft geschreven. Ik wens hem een spoedig herstel toe.”

Jasaseosmm.com Smm Panel is the best and cheapest smm reseller panel Buy Twitter Verification for instant Instagram likes and followers, Buy Verification Badge, Youtube views and subscribers, TikTok followers, telegram services, and many other smm services. telegram, and many other smm services.