Hongaarse meteorologen ontslagen nadat vuurwerk afgelast werd door weersvoorspellingen

Posted on

 ©  REUTERS

Kornelia Radics en Gyula Horvath, het hoofd van de Hongaarse weerdienst OMSZ en haar plaatsvervanger, zijn maandag ontslagen. Volgens de oppositie verloren de meteorologen hun job door een foutieve weersvoorspelling, waardoor een vuurwerkspektakel ter ere van de Hongaarse heilige Stefanus I werd afgelast.

mtmBron: BELGA

Vandaag om 21:54

De Hongaarse minister van Technologie en Industrie Laszlo Palkovic gaf geen reden op voor de ontslagen, zo meldt het Hongaarse staatspersagentschap MTI. Maar de beslissing valt nadat het vuurwerkspektakel op zaterdag, een nationale feestdag ter ere van Sint-Stefanus, werd afgelast door weerberichten die 75 tot 80 procent kans op zware stormen in Boedapest voorspelden. De stormen bleven echter uit, wat regeringsgezinde populistische media ertoe aanzette te schrijven dat de feestelijkheden afgelast werden door “valse” informatie. 

De weerdienst excuseerde zich zondag voor de voorspellingen en verwees naar “een factor van onzekerheid inherent aan het beroep” van meteoroloog. 

In 2006 kwamen nog vijf mensen om het leven toen een storm toesloeg op de viering van 20 augustus. Meer dan 300 mensen raakten toen gewond. Ongeveer 1,5 miljoen mensen waren afgezakt naar de feestelijkheden. Sindsdien beslist de regering op basis van het weerbericht of het vuurwerkspektakel kan doorgaan. Hongarije eert Stefanus I, die in 1000 de eerste koning van het land werd, elk jaar op 20 augustus. Hij zou het christendom naar Hongarije gebracht hebben. De koning werd in 1038 heilig verklaard.

Jasaseosmm.com Smm Panel is the best and cheapest smm reseller panel Buy Twitter Verification for instant Instagram likes and followers, Buy Verification Badge, Youtube views and subscribers, TikTok followers, telegram services, and many other smm services. telegram, and many other smm services.