Festival ‘100% Retro’ met Helmut Lotti en Soulsister in Bobbejaanland dag op voorhand plots afgelast

Posted on

Ook Laura Lynn stond op de affiche van het afgelaste festival. ©  RR

“Ondanks de veelbelovende verkoopresultaten in aanloop van het retrofestival 100% Retro in Bobbejaanland, kon de lijn niet doorgetrokken worden door de actuele economische situatie”, laten de organisatoren weten in een mailtje. “In samenspraak met verschillende partners is beslist om het evenement te verplaatsen naar zondag 20 augustus 2023. De tickets blijven geldig voor de nieuwe datum.”

Het retrofestival in pretpark Bobbejaanland heette vroeger Yesterdayland en dat had al drie edities achter de rug maar de kaartenverkoop viel dit jaar blijkbaar tegen. Op 15 augustus liet de Facebookpagina van 100% Retro nog uitschijnen dat alles op 20 augustus zou doorgaan zoals gepland.

Soulsister. ©  RR

Het muziekfestival beloofde artiesten uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 en had dit jaar dertig acts op de affiche onder wie The Fortunes, The Dinky Toys, Helmut Lotti, Londonbeat, UDO, The Trammps, Frans Bauer, Mama’s Jasje, Johnny Logan, 2 Unlimited en Soulsister.

Wie toch al een kaartje kocht, mag mailen naar de organisatie voor meer info via [email protected]

Yesterdayland

Yesterdayland, de voorganger van 100% Retro, geraakte in slechte papieren. Tegen Entertainment Partners Belgium, het vennootschap erachter, was een procedure bij faillissement opgestart. Volgens Hugo Foets van Entertainment Partners was daartegen verzet aangetekend, ging het over een laattijdige betaling en zou dat worden “rechtgezet”. Foets runde het ooit succesvolle artiestenbureau King Entertainment – met onder anderen Clouseau en Natalia in de stal – maar dat moest de boeken neerleggen in 2015.

In 2019, tijdens de derde editie van Yesterdayland die elfduizend bezoekers naar Bobbejaanland lokte, zat niet alles snor: beloofde maatregelen tegen de hitte lieten te wensen over, er waren klachten over moeilijk vindbaar sanitair en afsluiter Sister Sledge kon slechts één hit spelen door vertragingen in het programma.

Begin juli van dit jaar raakte bekend dat Yesterdayland nu 100% Retro Festival zou gaan heten.

Niet normaal

Artiestenmanager Ilia Beyers had met Helmut Lotti en Laura Lynn twee van zijn vedetten op de affiche van het gecancelde festival staan. “Wij hebben ook deze morgen pas (vrijdagochtend, red.) een mail gehad waarin meegedeeld werd dat het 100% Retro Festival niet doorgaat. We weten het pas van een uur of tien of elf”, vertelt Beyers. “In de mail wordt gezegd dat er nog contact zou opgenomen worden in de loop van de dag of in het weekend om dat verder te bespreken. Waarom het niet doorgaat weet ik niet.”

Het is volgens Beyers niet de gewoonte dat er pas de dag voor de start van een festival wordt meegedeeld dat alles geannuleerd is. “Neen, da’s helemaal niet normaal”, werpt de manager op. “Ik vind dat eigenlijk niet kunnen. Een paar collega’s die hetzelfde aan de hand hebben, hebben me gepolst of ik meer wist, maar ik tast ook in het duister.”

Moet de organisatie compensatie betalen voor de geboekte artiesten die nu een optreden missen? “We zijn nog aan het overleggen”, geeft Beyers mee. “We wachten op wat als reden wordt aangegeven voor het cancellen en wat er verder gebeurt. In de mail die we van de organisator kregen, staat dat het festival verschuift naar volgend jaar. Dat heeft ook consequenties, er zijn al gemaakte kosten. Dat moet toch allemaal besproken worden. Het is helemaal niet zeker dat onze artiesten volgend jaar sowieso aanwezig kunnen zijn op de nieuwe gekozen datum in 2023.”

Moeilijke zomer

Afgaande op het mailtje van de organisatie is een tegenvallende ticketverkoop de oorzaak van het schrappen van het retrofestival. Merk je dat niet eerder dan de dag voor de start? “Je hoort deze zomer wel meer dat mensen heel lang wachten om een ticket te kopen. De crisis en beperktere financiële budgetten vormen een rem. We horen van vele festivalorganisaties dat ze in de laatste twee à drie dagen voor de start nog heel veel tickets verkopen, dat is wel gebruikelijk deze zomer”, weet Beyers. “Misschien hebben ze bij 100% Retro gewacht en gehoopt dat het toch nog zou lukken? Hier en daar hoorde je wel al over festivals met minder opkomst door hoge ticketprijzen of te veel concurrentie. Maar het is de eerste keer deze zomer dat ik van een annulatie hoor. Hopelijk krijgen we de komende dagen meer duidelijkheid hierover.”

Mama’s Jasje. ©  fvv

Jasaseosmm.com Smm Panel is the best and cheapest smm reseller panel Buy Tiktok Verified Badge for instant Instagram likes and followers, Buy Verification Badge, Youtube views and subscribers, TikTok followers, telegram services, and many other smm services. telegram, and many other smm services.